‘Dit erfgoed mag niet verloren gaan’


Martin en Jonna van der Steen ‘kopen’ molen De Lelie voor 1 euro en krijgen de sleutels van wethouder Jacqueline van Burg.

Molen De Lelie in Scharendijke is jarig: 150 jaar geleden, in 1868, werd de molen mét woonhuis gebouwd. Een extra feestelijk moment, afgelopen dinsdagmiddag, omdat Martin van der Steen, vrijwillig molenaar van De Lelie, met ingang van die dag de trotse nieuwe eigenaar is van deze bijzondere molen, samen met zijn vrouw Jonna.

Molen De Lelie Scharendijke is een rijksmonument en was tot dinsdag eigendom van de gemeente. Martin en Jonna van der Steen zijn eigenaar van het naastgelegen pannenkoekenrestaurant en Martin is al tien jaar vrijwillig molenaar. Hij maalt meel voor de pannenkoeken en zo is het kringetje rond. Méér dan rond eigenlijk, want van oorsprong is Martin aannemer. Zo bouwde hij zijn eigen restaurant en kriebelen zijn handen al jaren om molen De Lelie te restaureren en terug te brengen in de staat van rond 1930. Dat kan hij niet allemaal zelf doen, naast zijn werk in het restaurant. Martin: “Daar zijn gespecialiseerde aannemers voor, al zal het moeilijk zijn om er een te vinden die beschikbaar is, want ze hebben het druk.” Het plan van Martin is wel om de molen over twee jaar zoveel mogelijk in goede staat te hebben. “Het is zijn kind,” licht echtgenote Jonna Martins liefde voor zijn molen toe.

Rond 1900 werd het recht van erfpacht verkocht aan de familie Dijkman, die het vooruitstrevende ‘zelfzwichting systeem’ liet aanbrengen op de molen. Voortaan had de molenaar geen zeilen meer nodig, maar ving de wind met de houten klepjes, die automatisch open en dicht gingen. De Lelie is herkenbaar als een echte ‘Dijkmanmolen,’ wijzen de collega-molenaars die het overdrachtsfeestje meevieren. “Kijk, de molen is wit, met rood boven de deur en het raam, rood-wit-blauw langs de bovenste rand en zachtgeel houtwerk.” “Ik houd heel veel van molens,” vertelt wethouder Jacqueline van Burg, “ik woon achter een molen en dat is een prachtig gezicht. Martin van der Steen is iemand die nóg meer van molens houdt dan ik. Ik ben heel blij om de sleutel te mogen overhandigen, want dit erfgoed mag niet verloren gaan.”

“In 1960 stopte de toenmalige molenaar Bram Coomans,” vertelt Martin van der Steen. “De Lelie werd verkocht aan een beleggingsmaatschappij uit Den Haag en de maalderij werd omgebouwd tot café-pension. De Lelie werd gedegradeerd tot opslagruimte en de staat van onderhoud werd steeds slechter. Er werden zelfs varkens gehouden in de molen. In de jaren ’90 werd de gemeente eigenaar en knapte men de molen op. In 2008 begonnen wij met de restauratie van het woonhuis en restaurant, dat we in 2012 openden. Sindsdien ontfermden we ons ook over de molen. Omdat de wieken in slechte staat zijn, is nu een goed moment weer terug te gaan naar het systeem met zelfzwichtende wieken, met rood-wit-blauwe klepjes, zoals bij Dijkman. Verder willen we de ramen weer van gietijzeren kozijnen voorzien en het huidige kruirad vervangen door een met langere spaken.”

Zonde, dat de molens die we nog hebben maar zo weinig draaien, vindt Martin van der Steen. “Als een molen draait, dan wordt ernaar omgekeken en gebeurt er onderhoud. Ook kleine problemen worden zo door de molenaar gesignaleerd en opgelost. Het zou fijn zijn wanneer meer mensen de opleiding tot molenaar óf molengids willen volgen.” Voor molenaars in spe is er een speciale opleiding van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, die begint op 21 juli. Inschrijven kan tot dan. www.zeeuwsemolens.nl